
DiTEM
Mikroyrittäjä digiloikkaa - maksutonta digikoulutusta ummikolle ja nörtille
Päätin näin vuoden alussa kehittää digiosaamistani osallistumalla EU-rahoitteiseen DiTEM-projektiin. Maksuttomassa, kaikille avoimessa verkkokoulutuksessa kehitetään juuri meidän pienten yritysten digitaalista osaamista. Aihealueina ovat E-johtajuus, verkkoturvallisuus, tietoturva, Big Data, pilvipalvelut, mobiiliratkaisut ja sosiaalinen media. Näistä minua kiinnosti erityisesti somen hyödyntäminen markkinoinnissa.
Kurssi sopii mainiosti sellaisellekin, joka ei ole aiheeseen lainkaan perehtynyt. Se toimii hyvin myös kertauksena ja yleissivistävänä tietoiskuna nörtimmällekin yrittäjälle. Kuulemma eräs iäkäs yksinyrittäjä on kurssin myötä innostunut erityisesti pilviratkaisuista, jotka olivat hänelle ennestään vieraita. Ikä ei siis ainakaan rajoita digioppimista. Kannattaakin kirjautua saman tien mukaan Turun Amk:n hallinnoimaan koulutukseen seuraavasta linkistä https://ditem.erasmusplus.website. Jos juuri nyt on hoppua, niin tiedoksi, että kurssi on avoinna vielä seuraavat kolme vuotta.
Uuden ajan kukkakauppias hakee asiakkaansa somesta

Jututin DiTEM-verkkokoulutukseen osallistuvaa yrittäjää Elina Boströmiä hänen digisuunnitelmistaan. Elinalla on Arteflos-niminen yritys, joka toteuttaa upeita kukka-asetelmia ja stailauksia mm. häihin ja yritystilaisuuksiin. Ideoita toimintaansa hän hakee kansainvälisiltä markkinoilta, kuten Yhdysvalloista, Iso-Britanniasta ja Japanista.
Elina toivoi saavansa kurssilta lisäoppia mm. pilviratkaisuista ja tietoturvasta. Jälkimmäisestä kun ei ole ollut helposti saatavilla luotettavaa ja selkeää tietoa.

Yritystoimintansa alussa Elina opiskeli melko aktiivisesti sosiaalisen median käyttöä brändäämisessä ja markkinoinnissa. Hän osallistui mm. webinaareihin ja e-kursseille testaillen samalla oman yrityksensä tapaa näkyä netissä. Elina totesi, että yksinyrittäjällä on vain rajallisesti aikaa panostaa erilaisiin somekokeiluihin. Sen vuoksi onkin tärkeää laatia muista erottuva brändi ja omaan liiketoimintaan sopiva somestrategia suunnitelmineen ja aikatauluineen.
Hänen visuaalisesti näyttävässä liiketoiminnassaan Pinterest, Instagram ja Facebook ovat osoittautuneet erityisen tärkeiksi markkinointikanaviksi. Seuraavaksi hän aikoo panostaa omaan Youtube-kanavaan ja tuottaa sinne myöhemmin keväällä sisältöä, kuten How to do -videoita.
Hyödynnä liidimagneettia asiakashankinnassa – käytännön ohjeita
1) tunne ja tunnista asiakkaasi – personoi hänet (esim. 18-25 -vuotias opiskelija, joka asuu kaupungissa ja harrastaa kokonaisvaltaisia hyvinvointipalveluja)
2) tiedosta mitä sosiaalisen median kanavia asiakkaasi käyttää (FB, Twitter, Pinterest, Instagram…)
3) tarjoa liidimagneetti, jota vastaan hän on valmis luovuttamaan sinulle yhteystietonsa jatkomarkkinointia varten (esim. tarjoa maksuttomasti asiakkaallesi tärkeitä vinkkejä, reseptejä, koulutusta – tiedon saanti edellyttää kirjautumista sivustolle ja yhteystietojen luovuttamista)
4) anna hänelle kohdennettu selkeä tarjous esim. kotisivuillasi, jonne hän päätyy liidimagneetin avulla
Vinkki: Oppilaitokset antavat opiskelijatyönä usein maksutta tai edullisesti käytännön apua digitalisoinnin ja somemarkkinoinnin alkumetreillä!
DiTEM-hanke: Rauni Jaskari, 044 9072 904, rauni.jaskari(at)turkuamk.fiTutustu
Arteflosin sivustoihin: www.arteflos.com
mikroyrittaja-digiloikkaa-maksutonta-digikoulutusta-ummikolle-ja-nortille